Dorasta do 60 cm wysokości i 1,2 m szerokości. Doskonale czuje się rosnąc w pełnym słońcu, wymaga dobrze przepuszczalnego podłoża.
Mrozoodporność: -4°C
KIEŁKOWANIE AGAW I JUK
Agawy i juki mogą kiełkować już po 5-4 tygodniach. Może trwać to też dłużej, nawet 6 miesięcy. Czas kiełkowania zależy od wielu czynników - od konkretnego gatunku, od tego, czy agawa jest hybrydą, oraz oczywiście od warunków uprawy i podłoża. To, czy dane nasiono wykiełkuje można sprawdzić jedynie przez jego wysianie. Optymalna temperatura do kiełkowania to ok. 25 stopni. Warto, aby nie spadła poniżej 20 stopni. Zimą doniczki można ustawić na grzejniku, latem na nagrzanym parapecie czy dekoderze. Po zakryciu doniczek folią powinny być co jakiś czas wietrzone, aby się nie zaparzyły. Ziemia powinna być lekko wilgotna, ale nie mokra, nie może też wyschnąć.
Pobierz za darmo instrukcję wysiewu:
Instrukcja wysiewu nasion agaw i juk.
Po wykiełkowaniu polecamy przesadzić do ziemia do agaw, juk i kaktusów w promocyjnej cenie.