Agawa długie kolce (Agave macroacantha) 3 nasiona

Agawa o zwartej rozecie, bardzo łatwa w uprawie i doskonała na słoneczny taras lub balkon. 

Bardzo dekoracyjna średniej wielkości agawa, której cechą szczególną jest wyjątkowo długi biało-brązowy kolec na zakończeniu liści.

282

6,90 zł brutto

Wysyłamy w 4-5 dni

do listy życzeń

Opis

Stąd wzięła się jej łacińska nazwa "macroacantha", czyli "o dużych kolcach". Jej naturalnym środowiskiem są suche tereny Meksyku. Jako jedna z niewielu agaw jest tam wykorzystywana do produkcji mezcalu. Rośnie wolno, może osiągać do 60 cm wysokości i 150 cm średnicy. Zwartą rozetę tworzą równomiernie rozmieszczone szaro-niebieskie liście. Kształtem przypominają sztylety z niewielkimi brązowymi kolcami na krawędziach. Mogą mieć one długość do 55 cm, ale zazwyczaj nie przekraczają 15-30 cm. Może zakwitać po osiągnięciu dojrzałości, po ok. 15 latach. Po zakwitnięciu agawa obumiera. Wytwarza wiele bocznych odrostów korzeniowych, z których można ją rozmnożyć.

Pobierz za darmo instrukcję wysiewu:

Instrukcja wysiewu nasion agaw i juk.


Wymagania: Agawa ta może rosnąć w stanowisku półcienistym, jednak preferuje miejsce słoneczne, możliwie w pełnym słońcu. Ziemia powinna być próchniczna, gliniasta, ze sporym dodatkiem gruboziarnistego piasku lub żwiru. Może też rosnąć w ubogiej ziemi, jednak musi ona być bardzo dobrze przepuszczalna. Roślina nie toleruje nadmiernej wilgoci w podłożu. Dobrze znosi wietrzną pogodę i jest wyjątkowo odporna na suszę. Zimą ograniczamy podlewanie (wystarczy raz na  miesiąc)  i przenosimy agawę w chłodne miejsce, najlepiej o temperaturze 6-12 st. C. Jeśli chcemy wiosną wynieść roślinę na dwór, należy ją stopniowo przyzwyczaić do światła słonecznego. Najlepiej umieścić ją w cieniu i przez ok. 10 dni przenosić w coraz jaśniejsze stanowisko. Można nawozić od kwietnia do września co 2-3 tygodnie nawozem do kaktusów. Mrozoodporna do  -4 °C.

KIEŁKOWANIE AGAW I JUK

Agawy i juki mogą kiełkować już po 5-4 tygodniach. Może trwać to też dłużej, nawet 6 miesięcy. Czas kiełkowania zależy od wielu czynników - od konkretnego gatunku, od tego, czy agawa jest hybrydą, oraz oczywiście od warunków uprawy i podłoża. To, czy dane nasiono wykiełkuje można sprawdzić jedynie przez jego wysianie. Optymalna temperatura do kiełkowania to ok. 25 stopni. Warto, aby nie spadła poniżej 20 stopni. Zimą doniczki można ustawić na grzejniku, latem na nagrzanym parapecie czy dekoderze. Po zakryciu doniczek folią powinny być co jakiś czas wietrzone, aby się nie zaparzyły. Ziemia powinna być lekko wilgotna, ale nie mokra, nie może też wyschnąć.

Po więcej informacji o agawach mrozoodpornych zapraszamy na naszego bloga:

Agawy mrozoodporne - lista gatunków agaw.

Do każdego kompletu nasion dodajemy etykietkę do oznaczania gatunku gratis.

Produkty powiązane