Wysokiej jakości brykiet kokosowy w najlepszej cenie.
Polecany do wysiewu nasion roślin egzotycznych, jako domieszka do ziemi dla roślin pokojowych, stosowana chętnie także do wysiewu warzyw.
Kostka brykietu kokosowego daje ok. 8 L podłoża!
Trzy pytania, które pomogą Ci dobrać gatunek pod Twoje potrzeby Dobierz bambus > |
Cudowna, średniej wielkości agawa opisana jako nowy gatunek w 2019 r.. Rośnie wzdłuż rzeki Verde w zachodniej Oaxaca w Meksyku. Tworzy umiarkowanie gęstą rozetę złożoną z nawet 40 bardzo szerokich, jajowatych do prawie zaokrąglonych, jasnoniebieskich liści. Mają bardzo atrakcyjne, małe, czerwonawo-brązowe kolce wzdłuż krawędzi.
Mimo że lokalnie jest powszechnie spotykana, ze względu na bardzo ograniczone rozmieszczenie i działalność człowieka, uważa się ją za zagrożony w środowisku naturalnym. W uprawie jest jedną z najbardziej pożądanych agaw i łatwo dostosowuje się do szerokiej gamy warunków w ciepłym klimacie umiarkowanym i suchym klimacie tropikalnym.
Pobierz za darmo instrukcję wysiewu:
Instrukcja wysiewu nasion agaw i juk.
Wymagania: Agawa ta może rosnąć w stanowisku półcienistym, jednak preferuje miejsce słoneczne, możliwie w pełnym słońcu. Ziemia powinna być próchniczna, gliniasta, ze sporym dodatkiem gruboziarnistego piasku lub żwiru. Może też rosnąć w ubogiej ziemi, jednak musi ona być bardzo dobrze przepuszczalna. Roślina nie toleruje nadmiernej wilgoci w podłożu. Dobrze znosi wietrzną pogodę i jest wyjątkowo odporna na suszę. Zimą ograniczamy podlewanie (wystarczy raz na miesiąc) i przenosimy agawę w chłodne miejsce, najlepiej o temperaturze 6-12 st. C. Jeśli chcemy wiosną wynieść roślinę na dwór, należy ją stopniowo przyzwyczaić do światła słonecznego. Najlepiej umieścić ją w cieniu i przez ok. 10 dni przenosić w coraz jaśniejsze stanowisko. Można nawozić od kwietnia do września co 2-3 tygodnie nawozem do kaktusów.
Po zakwitnięciu agawa obumiera. Wytwarza wiele bocznych odrostów korzeniowych, z których można ją rozmnożyć.
KIEŁKOWANIE AGAW I JUK
Agawy i juki mogą kiełkować już po 5-4 tygodniach. Może trwać to też dłużej, nawet 6 miesięcy. Czas kiełkowania zależy od wielu czynników - od konkretnego gatunku, od tego, czy agawa jest hybrydą, oraz oczywiście od warunków uprawy i podłoża. To, czy dane nasiono wykiełkuje można sprawdzić jedynie przez jego wysianie. Optymalna temperatura do kiełkowania to ok. 25 stopni. Warto, aby nie spadła poniżej 20 stopni. Zimą doniczki można ustawić na grzejniku, latem na nagrzanym parapecie czy dekoderze. Po zakryciu doniczek folią powinny być co jakiś czas wietrzone, aby się nie zaparzyły. Ziemia powinna być lekko wilgotna, ale nie mokra, nie może też wyschnąć.
Do każdego kompletu nasion dodajemy etykietkę do oznaczania gatunku gratis.