Yucca torreyi rośnie pionowo, zaś jej zielone, podobne do sztyletów liście układają się pod skosem kierunku nieba. Ponadto jest mrozoodporna do -10 stopni, dlatego można ją bardzo długo trzymać na tarasie, a nawet spróbować uprawy w gruncie.
KIEŁKOWANIE AGAW I JUK
Agawy i juki mogą kiełkować już po 5-4 tygodniach. Może trwać to też dłużej, nawet 6 miesięcy. Czas kiełkowania zależy od wielu czynników - od konkretnego gatunku, od tego, czy agawa jest hybrydą, oraz oczywiście od warunków uprawy i podłoża. To, czy dane nasiono wykiełkuje można sprawdzić jedynie przez jego wysianie. Optymalna temperatura do kiełkowania to ok. 25 stopni. Warto, aby nie spadła poniżej 20 stopni. Zimą doniczki można ustawić na grzejniku, latem na nagrzanym parapecie czy dekoderze. Po zakryciu doniczek folią powinny być co jakiś czas wietrzone, aby się nie zaparzyły. Ziemia powinna być lekko wilgotna, ale nie mokra, nie może też wyschnąć
Pobierz za darmo instrukcję wysiewu:
Instrukcja wysiewu nasion agaw i juk.
Wymagania: Jesienią i zimą wymaga, by chronić jej koronę przed opadami, aby do serca nie dostała się woda. Mogłoby być dla rośliny zabójcze. Dodatkowo jukki, których pnie są rozgałęzione muszą być w miejscach tych rozgałęzień zabezpieczone przed wilgocią. Rośliny te preferują stanowiska w pełnym słońcu, glebę dobrze przepuszczalną i piaszczystą. Podlewanie umiarkowane, można przesuszać ziemię. Zimą ograniczamy nawadnianie (wystarczy raz na miesiąc) i przenosimy roślinę w chłodne miejsce, najlepiej o temperaturze 6-12 st. C. Jeśli chcemy wiosną wynieść ją na dwór, należy ją stopniowo przyzwyczaić do światła słonecznego. Najlepiej umieścić ją w cieniu i przez ok. 10 dni przenosić w coraz jaśniejsze stanowisko. Można nawozić od kwietnia do września co 2-3 tygodnie nawozem do kaktusów.
Do każdego kompletu nasion dodajemy etykietkę do oznaczania gatunku gratis.