Idealnie nadaje się do suchych ogrodów zimowych, a osłonięta przed opadami jesienno-zimowymi będzie wspaniale zdobiła przydomowe ogródki. Wytrzymuje nie tylko ekstremalne upały i susze, ale - co szczególnie warte podkreślenia - mrozy, nawet do -20°C. Dzięki prawie niebieskim, żółto zaznaczonym na końcach, giętkim liściom, jest jedną z najpiękniejszych spośród gatunków wykształcających pień. Kremowo-białe kwiaty pojawiają się na niej od marca do kwietnia i są częściowo przysłonięte przez liście. Jest jedną z najbardziej poszukiwanych i stale docenianą przez znawców yucca.
Mrozoodporność: -20°C
KIEŁKOWANIE AGAW I JUK
Agawy i juki mogą kiełkować już po 5-4 tygodniach. Może trwać to też dłużej, nawet 6 miesięcy. Czas kiełkowania zależy od wielu czynników - od konkretnego gatunku, od tego, czy agawa jest hybrydą, oraz oczywiście od warunków uprawy i podłoża. To, czy dane nasiono wykiełkuje można sprawdzić jedynie przez jego wysianie. Optymalna temperatura do kiełkowania to ok. 25 stopni. Warto, aby nie spadła poniżej 20 stopni. Zimą doniczki można ustawić na grzejniku, latem na nagrzanym parapecie czy dekoderze. Po zakryciu doniczek folią powinny być co jakiś czas wietrzone, aby się nie zaparzyły. Ziemia powinna być lekko wilgotna, ale nie mokra, nie może też wyschnąć
Pobierz za darmo instrukcję wysiewu:
Instrukcja wysiewu nasion agaw i juk.
Do każdego kompletu nasion dodajemy etykietkę do oznaczania gatunku gratis.