Wysokiej jakości brykiet kokosowy w najlepszej cenie.
Polecany do wysiewu nasion roślin egzotycznych, jako domieszka do ziemi dla roślin pokojowych, stosowana chętnie także do wysiewu warzyw.
Kostka brykietu kokosowego daje ok. 8 L podłoża!
Trzy pytania, które pomogą Ci dobrać gatunek pod Twoje potrzeby Dobierz bambus > |
Medemia, najbardziej odporna na suszę palma na świecie, przetrwa tam, gdzie niewiele innych.
Do darmowej dostawy brakuje jeszcze 450,00 zł
Do każdego kompletu nasion dodajemy etykietkę do oznaczania gatunku gratis.
Do 1995 r. niewiele było wiadomo na temat tej tajemniczej palmy o wachlarzowatych liściach. Uważano ją za wymarłą, co czyniło ją przedmiotem wielu spekulacji. Jednak podczas pewnej legendarnej wyprawy do Sudanu ujawniono, że medemia, choć wciąż rzadka, szczęśliwie przetrwała do dziś w kilku sporych populacjach na Pustyni Nubijskiej.
Medemia pochodzi z Sudanu, gdzie rośnie na jałowych terenach zalewowych sezonowych rzek. Niewielka populacja została również znaleziona w południowo-wschodnim Egipcie kilka lat temu. Klimat tam jest na ogół bardzo suchy, gorący latem i łagodny zimą.
Powiązana z widlicą tebańską (Hyphaene thebaica) i palmą Bismarcka (Bismarckia nobilis), jest to piękna i dostojna, soliterowa palma wachlarzowa o wysokości około 15 m. Ma prosty, brązowy pniem z wyraźnym pierścieniowaniem. Pień podtrzymuje dużą, kulistą koronę o bardzo sztywnych liściach. Ich jasnoniebiesko-zielony kolor uderzająco kontrastuje z jasnożółtymi łodygami.
Atrakcyjne owoce mają lśniący fioletowo-czarny kolor i są wielkości śliwki. Suche wydzielają przyjemny słodowy zapach i są jadalne. W starożytnym Egipcie owoce medemii sprowadzano z Sudanu i znaleziono w egipskich grobowcach, co wskazuje na ich duże znaczenie.
Zanim nie zostało na nowo potwierdzone to, że nadal można ją spotkać, nigdy wcześniej nie była uprawiana w żadnym miejscu na świecie. Medemia będzie rosła w tych samych warunkach i w tych samych regionach, co jej najbliższe krewniaczki, widlica i bismarckia. Palma Pustyni Nubijskiej jest wyjątkowo odporna na suszę. Wymaga dobrego drenażu, miejsca nasłonecznionego i dobrze rozwija się w gorących i suchych warunkach, gdzie tempo jej wzrostu jest zaskakująco szybkie, jeśli roślina ma wystarczający dostęp do wody.
KIEŁKOWANIE PALM I BANANÓW
Palmy i banany są roślinami o długo kiełkujących nasionach, szczególnie, jeśli porównamy je z nasionami pietruszki czy innych roślin, które często wysiewamy. Mają większe nasiona, niektóre wielkości orzecha laskowego, jak palma jubaea chilijska czy bismarckia. Mogą kiełkować od kilku tygodni nawet do roku, a czasem i nieco dłużej. Gatunki o dużych nasionach potrzebują więcej czasu niż te o małych, jak waszyngtonia, daktylowiec czy palma sabalowa. Mnie na przykład chilijska palma miodowa - jubaea wykiełkowała mi po 16 miesiącach.
Ziemia nie może przeschnąć na wiórek, więc trzeba pilnować, by zawsze była jednakowo wilgotna. Zarówno w czasie kiełkowania jak i kiedy już pojawi się siewka. Wietrzenie 1 x na jeden-dwa dni też jest ważne, na 15 minut warto wpuścić świeże powietrze. Warto trzymać je w ciepłym miejscu, w temperaturze 25-28 stopni.
Warto być cierpliwym, najważniejsze to nie dopuścić do przelania ani przesuszenia podłoża, a także nie ruszać w środku nasion. Dobrze też wiedzieć, że będą najpierw puszczały korzeń i dopiero kiedy ten skończy rosnąć - pojawią się liście nad powierzchnią podłoża.
Nasiona palm często wysiewam metodą woreczkową. Jeśli chcesz dowiedzieć się o niej więcej, wystarczy, że do nas napiszesz. Prześlemy link do instrukcji.
Pobierz za darmo instrukcję wysiewu: